Startpagina > Behuizingen > Materialen > Afdichtingsmaterialen

Fibox afdichtingsmaterialen voor behuizingen bieden de beste bescherming
Tabel 1 Afdichtingsmaterialen: vergelijk van fysische eigenschappen
Tabel 2 Afdichtingsmaterialen: vergelijk van chemisch bestendigheid

FIBOX AFDICHTINGSMATERIALEN BIEDEN DE BESTE BESCHERMING

Afdichting speelt een essentiële rol in de bescherming van behuizingen. Op lange termijn, is de betrouwbaarheid van de afdichting vooral afhankelijk van de eigenschappen van de gebruikte pakking in de behuizing. Doorslaggevende factoren voor een goed werkende pakking zijn de samenpersing, hechting en de juiste vormvastheid in de pakkinggroef. Het beste pakkingmateriaal voor algemeen gebruik is polyurethaan dat een zeer goede compressie set heeft. Dankzij een nauwkeurig gietproces blijft de polyurethaan pakking vast op de juiste plaats. EPDM daarentegen biedt de beste bescherming tegen de meeste in de industrie gebruikte chemicaliën. Echter, het is verstandig het effect van chemicaliën op elk afzonderlijk pakkingmateriaal te onderzoeken, omdat de chemische bestendigheid van pakkingmaterialen sterk verschillend zijn. In sommige gevallen kan een aanpassing van de pakking tot betere prestaties van de behuizing leiden.

Het is belangrijk de pakkingmaterialen, met elkaar te vergelijken en te onderzoeken op elastische eigenschappen en hoe de pakkingen door koude, hitte en het contact met verschillende chemicaliën worden beïnvloed. Een factor van belang is, dat de behuizing en de pakking bestand zijn tegen dezelfde chemicaliën om een veilige bestendigheid te bereiken.

FIBOX behuizingen zijn goed ontworpen

De hoogte van de IP-klasse van een behuizing is hoofdzakelijk afhankelijk van de eigenschappen van de pakking, maar ook van een goede montage en pasvorm in de behuizing. Voor een goede bestendigheid van de behuizing is naast de pakking ook de structuur van het hechtingsoppervlak van de basis en de deksel van belang. Wanneer de structuur en zorgvuldige fabricage van een behuizing niet van topkwaliteit zijn, zal de IP-klasse laag blijven, ook al gebruikt men pakkingen van goede kwaliteit. Vanzelfsprekend, zijn alle FIBOX behuizingen zorgvuldig ontworpen en met precisie vervaardigd. Dus, bij gebruik van FIBOX behuizingen, hoeft u zich alleen maar op de materiaaleigenschappen van de pakkingen te concentreren.

Bij FIBOX behuizingen worden pakkingen van PUR, EPDM, neopreen en siliconen gebruikt. Tabel 1 geeft de fysische eigenschappen van algemeen gebruikte pakkingen weer. Hierbij merken wij op dat de chemische bestendigheid hieronder vermeld enkel is bedoeld om u enige indicatie te geven over het gedrag van het pakkingmateriaal. De bestendigheid tegen elke chemische verbinding dient separaat te worden gecontroleerd. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Fibox, wij zijn u graag van dienst.

Tabel 1 Pakkingmaterialen: vergelijk fysische eigenschappen

Eigenschap

Unit

TPE

PUR

EPDM

Neopreen

Siliconen

Temperatuur bereik

°C

-40 - +120

-50 - +130

-50 - +120 

-40 - +100

 -60 - +170 

Breuk en rekweerstand

Mpa

5

0,4

13,0

8,0 9,4

Verlenging bij breuk en rek

% 700 110 300 250 540

Hardheid

Shore A

30

12 65 66 52

Dichtheid

g/cm3

1,13

0,33

1,12

1,6

1,15

Compressie set

%

17

5 20 35 14

Tabel 2 pakkingmaterialen: vergelijk chemische bestendigheid

Chemische prestaties

TPE PUR EPDM Neopreen Siliconen

Neutrale zouten

**** **** **** **** ****

Zuren, lage concentraties

**** *** **** *** ***

Zuren, hoge concentraties

*** * *** * *

Alkaliën, lage concentraties

**** *** **** **** ***

Alkaliën, hoge concentraties

*** * **** *** *

Petroleum

*

*

*

***

*

Hydraulische oliën

*

****

*

***

*

Alcoholen

**

***

****

****

****

Koelvloeistoffen

*** *** **** *** ****
Copyright
Legal Notice